خبرگزاری کار ایران

ستاره خلیج‌فارس امسال به تولید می‌رسد

مدیرعامل تاپیکو با بیان اینکه ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس با پیشرفت 84 درصدی، تاکنون بیش از سه میلیارد یورو هزینه داشته است، گفت: با راه‌اندازی فاز اول پالایشگاه ستاره خلیج فارس تا پایان امسال، 12 میلیون لیتر بنزین یورو 4 و چهار میلیون لیتر گازوییل یورو 4 تولید می‌شود.

به گزارش ایلنا، محمود شیری گفت:  پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس با سرمایه سنگینی در دست ساخت است، به طوری که تاکنون 3 میلیارد یورو برای احداث آن هزینه شده است.

پیشرفت 84 درصدی ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس

وی از پیشرفت 84 درصدی این پالایشگاه در مجموع سه فاز آن خبر داد و تصریح کرد: تولید ستاره نفت خلیج فارس در سه ترین (ردیف) 120 هزار بشکه‌ای میعانات گازی در روز است که کاری که مدیریت جدید برای اجرای آن انجام داده است متمرکز بر روی یک واحد است تا بتواند بخش‌های یوتیلیتی و تأسیسات عمومی را وارد مدار کند به همین منظور برنامه EC را طراحی کرده تا در برنامه زودهنگام اولویت اصلی خودرا برای آبگیر، نیروگاه، آب شیرین کن، دیگ بخار،‌ پست‌های برق به سرانجام برساند.

به گفته وی، برای راه اندازی فاز نخست پالایشگاه ستاره خلیج فارس، بیش از ٧٠ درصد از تأسیسات جانبی این پالایشگاه همچون واحدهای یوتیلیتی، پست‌های برق، نیروگاه، آب شیرین کن و ... راه اندازی می شود.

شیری، از کابل‌کشی 9 هزار کیلومتر در این پالایشگاه خبر داد و گفت: بخش EC این پالایشگاه به سرعت پیش می‌رود گرچه پیش‌بینی می‌شود یکی، دو ماه دچار تعویق زمانی شود به احتمال زیاد مهر یا آبان ماه این بخش آماده خواهد شد؛ به عنوان مثال خط لوله انتقال خوراک به طول 388 کیلومتر قرار است میعانات گازی را از عسلویه به بندرعباس برساند که در جای خود یک پروژه بزرگی است.

ستاره خلیج فارس با ظرفیت 120 هزار بشکه‌ای به مدار می‌آید

وی یادآور شد: بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته همه تاسیسات جانبی یادشده برای راه اندازی فاز یک این پالایشگاه تا مهرماه امسال راه اندازی می شود، از این رو پیش بینی می شود فاز یک این پالایشگاه تا پایان امسال با ظرفیت فرآورش ١٢٠ هزار بشکه میعانات گازی راه اندازی شود.

وی در باره میزان تولید فرآورده‌های این پالایشگاه تصریح کرد: از دو هفته گذشته کار پمپاژ در این پالایشگاه شروع شده است و انتظار می‌رود تا پایان سال‌جاری ترین یک آن وارد مدار قرار گیرد به طوری که در این ترین پالایشگاهی حدود 12 میلیون لیتر بنزین یورو 4 و پنج میلیون لیتر گازوییل یورو 4 و همچنین در بخش EC نفتا تولید خواهد شد.

سرمایه گذاری نهایی 3.8 میلیارد یورویی در ستاره خلیج فارس

مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تأمین (تاپیکو) بیان کرد: بر اساس بازنگری های صورت گرفته پالایشگاه ستاره خلیج فارس باید با بودجه  3.8 میلیارد یورو به پایان برسد، تاکنون 2550 میلیارد تومان از سرمایه این شرکت از سوی سهامداران پرداخت شده است، امید می رود با رفع مسدودی حساب پالایشگاه در صندوق توسعه ملی از سوی بانک مرکزی و آزاد شدن ٦٥٠ میلیون یورو  نیاز مالی این پروژه برطرف شود.

وی یادآور شد: با وجود اختصاص این منابع، باز هم شاید منابع کافی نباشد و برای پیشبرد روند اجرای این طرح با پیش فروش محصول و کاهش بعضی از هزینه‌ها بتوانیم پالایشگاه ستاره خلیج فارس را به سرانجام برسانیم. در حال حاضر 75 درصد تأسیسات آماده راه‌اندازی است.

ساخت 8 پالایشگاه 60 هزار بشکه ای در سیراف

شیری همچنین در باره آخرین وضعیت ساخت پالایشگاه سیراف که تاپیکو از سهامداران آن است، توضیح داد: یکی از تصمیماتی که وزارت نفت برای جلوگیری از خام‌فروشی گرفت، احداث هشت پالایشگاه 60 هزار بشکه‌ای در منطقه سیراف بوده است به همین منظور فراخوانی نیز برگزار شد و 50 گروه تعیین شدند.

وی ادامه داد: در قالب کنسرسیوم حدود هشت شرکت به طور کامل مشخص شدند هم اکنون زمین این پالایشگاه‌ها مشخص است و به همین منظور شرکت مرکزی زیرساخت سیراف تأسیس شده است.

به گفته مدیرعامل تاپیکو، 20 درصد سهام احداث این پالایشگاه را شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی و 10 درصد آن را هشت شرکت تعیین شده پرداخت خواهند کرد.

وی یادآور شد: اجرای مراحل پایه ای این  طرح از چهار ماه پیش آغاز شده است و تا بهمن ماه امسال نهایی می‌شود.

ساخت پالایشگاه آناهیتا توجیه اقتصادی ندارد

شیری با بیان اینکه پالایشگاه نفت 150 هزار بشکه‌ای آناهیتا هم اکنون در مرحله انتخاب پیمانکار است، گفت: یک قراردادی بدون مناقصه با شرکت داخلی و خارجی بر مبنای یورو برای اجرای آن بسته شده است.

وی با بیان این که نفت خام سبک پالایشگاه نفت آناهیتا از میدان نفتی دزفول شمالی تامین می شود، گفت: هم اکنون اجرای این طرح برای سرمایه گذاران اصلی آن (تاپیکو، صندوق بازنشستگی کشوری، شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران و شرکت سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کارکنان صنعت نفت) توجیه اقتصادی ندارد، اما سهامداران آن با شروطی، ساخت این مجتمع پالایشی را در دستور کار خود قرار داده اند.

مدیرعامل تاپیکو افزود: البته دولت برای افزایش انگیزه سرمایه گذاران قیمت نفت خام را  ١٠ درصد زیر فوب خلیج فارس در این پروژه در نظر گرفته است و بیش از ٨٥ درصد سرمایه اولیه آن با سود چهار درصد از طریق صندوق توسعه ملی تامین می شود.

شیری تصریح کرد: خط لوله 200 کیلومتری که خوراک را به این پالایشگاه می رساند را هم شرکت پالایش پخش موافقت کرده است که هزینه احداث آن را تقبل کند.

مشارکت سرمایه‌گذاران خارجی در طرح‌های تاپیکو

وی در باره جذب سرمایه‌گذاری خارجی پس از لغو تحریم‌ها با مشارکت تاپیکو گفت: این شرکت آماده پذیرش سرمایه‌گذاران خارجی است و تاکنون در پالایشگاه سیراف، پتروشیمی فناوران 2 و پالایشگاه آناهیتا، کشورهای آفریقای جنوبی و کویت، برای سرمایه‌گذاری، آمادگی خور را اعلام کرده‌اند.

مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تأمین (تاپیکو) در باره بدهی تاپیکو به شستا و تأمین اجتماعی گفت: این مجموعه به تأمین اجتماعی بدهی ندارد و  سال گذشته سود سهام خود را هم به طور کامل پرداخت کرده، همچنین بخشی از سود سالانه خود را که حدود 2 هزار میلیارد تومان بوده، به افزایش سرمایه اختصاص داده است.

کد خبر : ۲۹۶۰۲۶