خبرگزاری کار ایران

رییس بانک مرکزی:

محدودیتی برای اعطای تسهیلات به واحدهای صنعتی وجود ندارد/ هزینه مبادلات بانکی با سایر کشورهای دنیا پایین آمده است

رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به دستاوردهای برجام گفت: در حال حاضرهزینه مبادلات بسیار پایین آمده و به تدریج شبکه کارگزاری نظام بانکی بین المللی در حال گسترش است و طرف مقابل نیز در این بخش تحرکات مثبتی دارد که امید است بعد از برجام این فاصله زیاد در مبادلات بانکی کمتر شود.

به گزارش ایلنا در البرز، ولی الله سیف عصر چهارشنبه در نشست کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید استان البرز در استانداری البرز گفت: ۴۱۷ هزار میلیارد تومان حجم تسهیلات در نظام بانکی است که باید درست استفاده شود. ما محدودیت برای تامین ۱۶ هزار میلیارد تومان مورد نیاز برای واحدهای صنعتی را نداریم و حل مشکلات تولید و اقتصاد به هر میزان که اعتبار نیاز باشد، می‌توانیم تامین کنیم. 

وی با اشاره به مشکلات نظام بانکی کشور خاطرنشان کرد: واقعیت این است که مشکلات نظام بانکی از مشکلات ساختاری ناشی از مسائل انباشته شده چند دهه گذشته به وجود آمده است. ۴۵ تا ۵۰ درصد از دارایی‌های نظام بانکی در انجماد است و ما در حال حاصر از ۵۰ درصد منابع بانکی استفاده می‌کنیم که این روند باعث افزایش هزینه‌های نظام بانکی کشور شده است. 

رییس بانک مرکزی افزود: نظام بانکی همه منابع تجهیز شده در نظام بانکی را دارد سود را به سپرده گذار می‌دهد، این فضا ایجاد شده که ما با نگاه کار‌شناسی این منابع بلااستفاده مردم را جمع آوری کرده و با آن‌ها کارهای بزرگ برای رشد اقتصادی، توسعه و اشتغال انجام دهیم. 

سیف در ادامه خاطرنشان کرد: برخی مواقع ممکن است حجم سپرده بتواند یک پروژه بزرگ را راه اندازی کند، بانک می‌تواند این نقش را ایفا کند، اما در مقابل ۸۰۰ هزار میلیارد تومان کل سپرده‌های سال گذشته بوده و ۴۱۷ هزار میلیارد تومان حجم تسهیلات ارائه شده بوده است. 

وی در ادامه تصریح کرد: وقتی بحث حساسیت سال ۹۵ و ضرورت اتخاذ تصمیمات اثربخش صورت گرفت، تحلیل شد که چه تعداد واحد کوچک و متوسط داریم. نقش جدی بنگاه‌های کوچک و متوسط که می‌تواند اشتغال پایدار و دائمی ایجاد کند، در دولت مطرح شد و پیش بینی شده ۷۵۰۰ تا ۱۰ هزار از این واحد‌ها وجود دارد که ۱۶ هزار میلیارد تسهیلات نیاز دارد و نظام بانکی اگر اقدام کند، می‌تواند تحویل بزرگی ایجاد کند. 

رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: این رقم بزرگی برای بانک‌ها نیست، اما شرطش این است که این ایده خوب را دچار بلایای مختلف نکنیم و بی‌نظمی منجر به این نشود که واحدهای مستحق بی‌نصیب بمانند. 

وی با اشاره به دستاوردهای برجام برای نظام بانکی کشور گفت: آنچه که مسلم است برجام دستاورد بزرگی است و از همه ظرفیت‌های ان استفاده نشده و باید ادامه پیدا کند و ما باید طرف مقابل را موظف به انجام تعهدات کنیم. 

وی در ادامه این جلسه با تاکید بر اینکه موسسات غیرمجاز به بازار پولی کشور آسیب می‌زند، گفت: برای همه این‌ها روشی در پیش گرفته شده و با پرهیز از روش‌های دستوری بانک مرکزی ورود کرده و بازار بین بانکی را فعال کرده است. بانک مرکزی بازار بین بانکی را نظم داد که سود ۲۹ درصد به ۱۷ درصد رسید و نرخ تسهیلات هم کاهش جدی داشته است. 

سیف در ادامه افزود: بعد از ۶۰ سال صادرات کالاهای غیرنفتی ما بیشتر از واردات است و ما در جهت یکسان سازی نرخ ارز به بانک‌ها اجازه می‌دهیم در این عرصه ورود پیدا کنند. 

وی با اشاره به جدیت موضوع سرمایه در گردش و اشتغال در کشور گفت: امسال بحث اقتصاد مقاومتی را داریم، نظام بانکی مهم‌ترین مسئولیت را در این خصوص دارد که تامین مالی صنایع کوچک و متوسط و سرمایه در گردش اعلام شده است

رئیس کل بانک مرکزی در ادامه به حرکت در آمدن چرخ واحد تولیدی را نیازمند توجیه منطقی دانست و افزود: گردش مالی و عرضه و تقاضا باید قابل توجیه باشد و اگر تولیدی صورت گیرد که بازار ندارد مناسب برای سرمایه گذاری دوباره در این بخش نیست، بنابراین چرخ تولید باید قابلیت استمرار داشته باشد. 

وی گفت: در صنعت دوره حیات وجود دارد که درشروع آنجاذبه و شکوفایی وجود دارد، ولی روزی حیات آن تمام می‌شود، وقتی تمام شد دو راه دارد یا باید تحلیل برود و یا در‌‌ همان لحظات به روز و دگرگون شود. 

سیف با بیان اینکه رفع مشکلات واحدهای کوچک و متوسط وظیفه اصلی نظام بانکی و اولویت اول ماست افزود: اگر واحدهای کوچک و متوسطی در استان وجود دارد که دچار مشکل هستند و یا قصد ایجاد دارند، بدون سقف به آن‌ها کمک می‌شود و برای رفع موانع تولید سقف در نظر گرفته شده مد نظر نیست و قابلیت افزایش دارد. 

رئیس کل بانک مرکزی در ادامه گفت: رمز خروج از رکود تخصیص بهینه منابع است هم منابع مالی و هم نیروی انسانی و وقت، که اگر درست باشد به سرعت از رکود بیرون می‌آییم، اما مدام تجربیات غلط گذشته را تکرار می‌کنیم در حالی که باید در نگاه و برنامه تحول ایجاد کنیم. 

وی در ادامه تصریح کرد: کارگروه رفع موانع تولید وظیفه ندارد که یک بانک را مجاب به پرداخت تسهیلات بی‌مورد کند و مستحق واقعی در این بخش بی‌بهره بماند. اگر عزم جدی وجود داشته باشد وقتی خود بانک در این کارگروه است، اگر طرحی واقعا مشکلی دارد هیچ دلیل ندارد که بانک کمک کند. 

وی گفت: اگر این کارگروه با این منطق موارد را بررسی کرده و به جمع بندی برسد، بهترین استفاده و کمک از این جلسات بیرون می‌آید. 

وی خاطرنشان کرد: سال ۹۳ سه درصد رشد اقتصادی داشتیم، سال‌های قبل منفی بود و در این شرایط رکود در سال ۹۳ رشد اقتصادی داشتیم، روند رو افزایش رشد اقتصادی با آن ظرفیت می‌توانست رشد پیدا کند که با افت شدید قیمت نفت مواجه شدیم و نفت از ۱۲۰ دلار به زیر ۴۰ دلار رسید، اما این امر در اقتصاد ایران شوک ایجاد نکرد زیرا در این بخش منطقی اقدام شد. 

وی گفت: هر کجا معضلی ایجاد شد، نباید از نظام بانکی توقع حل آن را داشت، البته نظام بانکی ما کهنه است که باید متحول شود و باید بتوانیم از تکنولوژی نوین بانکداری استفاده کنیم. 

رئیس کل بانک مرکزی خاطرنشان کرد: در سال ۹۵ محدودیت ناشی از بدهی‌ها و چک‌های برگشتی نباید مانع بانک‌ها شود و باید مذاکرات لازم در این بخش صورت گیرد، نباید واحد‌‌ رها شود بلکه باید بازپرداخت بدهی‌ها نیز صورت گیرد. 

رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه مدیریت مالی درست تقاضای ما از تولیدکنندگان است، گفت: کسانی که بدهی غیر جاری کمتر از یک میلیارد تومان دارند، دوباره می‌توانند تقاضای تسهیلات کنند که این امر مورد موافقت قرار گرفت. یک سال این معوقات پیگیری نمی‌شود و مهلت تمدید می‌شود. 

وی تصریح کرد: امکان گشایش اعتبار یوزانس ۶ ماهه را ایجاد کرده‌ایم که باید به موقع و درست استفاده شود. این روش تامین مالی برای کالاهای مصرفی است که دوره زمانی برای دریافت نقدینگی با فروش کالا است که این مدت به واحد برای رسیدن به نقدینگی کمک می‌کند. اگر این زمان بیشتر شود مشکلات بزرگی ایجاد می‌شود. 

وی در ادامه گفت: برای ما در دنیا سقف اعتباری که قائل می‌شوند محدودیت دارد. بانک‌ها ترجیح می‌دهند این خطوط را کوتاه مدت استفاده کنند، لذا زیر ۶ ماه پذیرفته شده است. در نظام بانکی کار‌شناسی کردن موضوعات اهمیت دارد و نباید تصمیمات عجولانه گرفت جایی برای تصمیمات منحرف کننده در این دولت وجود ندارد. 

سیف در ادامه تاکید کرد: البرز رو به رشد است و نیاز به شعب جدید دارد که به روسای بانک‌ها اعلام می‌شود که این موضوع را بررسی کرده و مانع تراشی نکنند. 

سیف درباره درخواست افزایش اختیارات مدیران استانی بانک‌ها نیز گفت: تعداد معقولی از پرونده‌های استان جا دارد که به تهران برود و شاخص اصلی در استان باید این باشد که تعدادی از پرونده‌ها به تهران برود. 

وی در ادامه افزود: در مورد واحدهای کوچک و متوسط محدودیت منابع استانی دیگر پر شده، ولی درخواست وجود دارد و تولید استمرار پیدا می‌کند. منابع شبکه بانکی استان البرز نباید محدودیت داشته باشد و اگر اکنون اعلام کردم که سقف ۱۶ هزار میلیارد برداشته می‌شود، این سقف برای استان البرز نیز بر داشته می‌شود. 

رییس بانک مرکزی با تاکید بر اینکه نباید واحدهای پر ظرفیت بی‌نصیب از منابع بمانند، گفت: حتما اولویت اول کل شبکه بانکی باید این باشد که منابع واحدهای مستحق را تامین کنند. 

وی با تاکید بر اینکه به اعتقاد بانک مرکزی نرخ سود بانکی بالا است، گفت: باید به نرخ سود که یکی دو درصد از نرخ تورم است برسد و این باید به سرعت اعمال شود. 

وی با بیان اینکه یک ماه آینده تورم تک رقمی می‌شود که عامل اصلی آن رعایت انضباط و اجتناب از اقدامات غیرمنطقی است افزود: دوره طولانی نرخ سود از نرخ تورم کمتر بود و سپرده گذار ضرر می‌کرد، الان دو سال است که نرخ سود مثبت شده ولی در این موضوع افراط شده است، لذا بانک‌ها برای سرویس دادن تحت فشار هستند.

کد خبر : ۳۸۱۴۱۸