خبرگزاری کار ایران

پس‌لرزه‌های یک «استعفای تحمیلی» در کاخ سفید؛ پایان ماه‌عسل سیاسی ترامپ و پوتین

استعفای مشاور امنیت ملی دولت آمریکا رسما اعلام شد. حال دو پرسش کماکان پیرامون این «استعفای تحمیلی» مطرح است. نخست اینکه آیا ترامپ از تماس تلفنی «مایکل فلین» با سفیر روسیه مطلع بوده و دوم اینکه رویکرد او به روسیه چیست.

به گزارش ایلنا به نقل از دویچه‌وله، کاخ سفید روزهای بحرانی و سختی را تجربه می‌کند. دوره فعالیت مایکل فلین به عنوان مشاور امنیتی «دونالد ترامپ»، بسیار کوتاه بود. اما گرد و غباری که تماس‌های تلفنی فلین با سفیر روسیه در واشنگتن ایجاد کرده، حتی پس از استعفای او فرو ننشسته است. حال دموکرات‌ها مایلند بدانند که دونالد ترامپ چه زمانی از موضوع مطلع شده است.

فلین برای رها کردن خود از چنبره اتهامات حتی به «مایک پنس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا نیز دروغ گفته بود؛ دروغی ناشیانه که خیلی زود فاش شد. سپس فلین مدعی شد که بدون قصد و نیتی خاص اطلاعات ناکامل درباره تماس خود با «سرگئی کیسلیاک» سفیر روسیه در واشنگتن را در اختیار معاون رئیس‌جمهوری قرار داده است. اما این تلاش‌های دیرهنگام مشاور امنیتی نتوانست به ماجرا خاتمه دهد.

موضوع بر سر تحریم‌ها بود

حال مضمون تماس‌ تلفنی مایکل فلین با سرگئی کیسلیاک منتشر شده است. موضوع به واپسین روزهای زمامداری «باراک اوباما» باز می‌گردد.

اوباما به علت دخالت‌های روسیه در کارزار انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا اقدام به تشدید تحریم‌ها علیه این کشور کرده بود. در آن هنگام فلین با سفیر روسیه در واشنگتن تماس می‌گیرد و به او تضمین می‌دهد که روسیه نمی‌بایست نگران تحریم‌ها باشد و به محض شروع کار ترامپ، رویکرد کاخ سفید نسبت به روسیه و تحریم‌های این کشور تغییر خواهد کرد.

اشکال کار اینجا بود که مایکل فلین در آن هنگام مسئولیت رسمی در دولت آمریکا نداشت و طبق قوانین آمریکا، پرداختن به دیپلماسی خارجی موضوع کار دولت این کشور است و نه شهروندان آمریکا.

USA Donald Trump und Michael Flynn in Palm Beach (Reuters/C. Barria)

دونالد ترامپ و مشاور امنیتی او مایکل فلین که ناگزیر به کناره‌گیری شد

پس از فاش شدن تماس‌‌ها با روسیه، سخنگوی ترامپ و معاون او ضمن تایید این تماس‌ها گفته بودند که موضوع این گفت‌وگوها ربطی به تحریم‌های روسیه نداشته است. تا اینکه رسانه‌های آمریکا و به ویژه واشنگتنپست موضوع را فاش کردند.

حتی بر اساس گزارشی که در نیویورک‌تایمز منتشر شده، ظاهرا پلیس فدرال آمریکا در همان نخسین روزهای شروع کار ترامپ درباره تماس‌ها با روسیه پرسش‌هایی را از مشاور امنیتی ترامپ کرده است. پاسخ دروغ به آن پرسش‌ها بی‌تردید می‌تواند پیامدهایی برای او و احتمالا برخی دیگر از مسئولان دولت ترامپ داشته باشد.

پیامدهای سیاسی

دموکرات‌ها و رسانه‌های آمریکا خواهان روشن شدن همه ماجرا هستند. نخست اینکه ترامپ چه زمانی در جریان تماس‌های فلین با روسیه و سفیر آن کشور در واشنگتن قرار گرفته و چه واکنشی از خود نشان داده است.

از آن گذشته، آن‌ها مایلند بدانند که رویکرد و سیاست دولت ترامپ در قبال روسیه چیست؟ گرچه ترامپ ظرف روزهای گذشته، سیاست تندی در قبال روسیه در پیش گرفته و حتی خواستار پس دادن جزیره کریمه به اوکراین شده، اما نتوانسته است از دامنه تردیدها نسبت به سیاست دولت خود در قبال روسیه بکاهد.

کد خبر : ۴۶۰۰۶۷