خبرگزاری کار ایران

نماینده ویژه رئیس‌جمهور ترکیه:

در دوران توسعه اقتصادی ایران، کنار ملت و دولت ایران هستیم

نماینده ویژه رئیس جمهور ترکیه در امور ایران ترکیه همواره در دوران تحریم و در مذاکرات در سطح بین المللی در کنار ایران بوده است، می خواهیم در دوران پساتحریم در توسعه اقتصادی ایران نیز در کنار ملت و دولت ایران باشیم.

به گزارش ایلنا، جودت یلماز نماینده ویژه رئیس‌جمهور ترکیه در امور ایران و محمود واعظی نماینده ویژه رئیس جمهوری ایران در امور ترکیه به همراه نمایندگان مجلس و نمایندگان نهادها و موسسات مهم صنعتی و بازرگانی، کارآفرینان دو کشور در مجمع کاری ایران و ترکیه که به میزبانی اتاق بازرگانی قونیه، برگزار شد شرکت کردند.

در آغاز این نشست جودت یلماز نماینده ویژه رئیس جمهور ترکیه در امور ایران با خوشامد گویی به زبان فارسی شروع کرد و گفت: از دیدار شما خوشحالیم.

وزیر توسعه ترکیه با تاکید این که تمامی راه های گفت و گوی بین دو کشور باز است و هر دو کشور این درک را دارند که اجازه ندهند اختلاف نظر در برخی مسائل منطقه ای مانع توسعه روابط دو جانبه باشد، گفت: می دانیم دولت ایران به اقتصاد اهمیت زیادی می دهد . ترکیه همواره در دوران تحریم و در مذاکرات در سطح بین المللی در کنار ایران بوده است، می خواهیم در دوران پساتحریم در توسعه اقتصادی ایران نیز در کنار ملت و دولت ایران باشیم. ترکیه امکانات خوبی با توجه به مشترکات زیاد با ایران دارد تا در دوره رشد و توسعه اقتصادی ایران سهیم باشد.

جودت ایلماز تصریح کرد :در نقطه عطف بسیار مهمی در روابط با ایران هستیم. ایران و ترکیه اگر روابط بسیار فشرده ای داشته باشند این تضمینی جدی برای رشد و توسعه و رفاه هر دو ملت خواهد بود که بازتاب منطقه ای آن بسیار ارزنده است.

وزیر توسعه ترکیه با اشاره به این که قونیه امسال پایتخت فرهنگی دنیای اسلام می باشد و در سال آینده مدینه و در سال ۲۰۱۸ نیز تبریز پایتخت فرهنگی اسلام خواهد بود، گفت: از اینکه هیات ایرانی را در شهر داوداوغلو نخست وزیر ترکیه میزبانی می کنیم خوشحالیم و سلام های داوداوغلو را به میهمانان ایرانی ابلاغ می کنم.

نماینده ویژه رئیس جمهور ترکیه در امور ایران با اشاره به مذاکرات بیست و پنجمین دور کمیسیون مشترک گفت: کمیسیون بسیار مهم و مفید و سازنده ای برگزار شد که در آن ابعاد مختلف در روابط دو کشور بررسی و تصمیمات مهمی اتخاذ گردید.

جودت یلماز با تاکید بر اینکه ایران و ترکیه دو کشور دوست و برادر و دارای سنت کشورداری قدیم و جایگاهی بسیار مهم در منطقه هستند گفت: جمعیت این دو کشور بیش از ۱۵۰ میلیون نفر و قدرت خرید این دو کشور از نظر برابری قدرت خرید بیش از ۳ تریلیون دلار است که نشان می دهد بازار بسیار مهمی است.

وزیر توسعه ترکیه گفت: روابط ایران و ترکیه بسیار مهم است و هم افزایی بسیار مهمی در منطقه ایجاد می کند. در هر زمینه که روابط دو کشور به پیش می رود هم دو کشور هم منطقه و هم جهان استفاده می کنند.

نماینده ویژه رئیس جمهور ترکیه در امور ایران تاکید کرد: بازگشت ثبات و امنیت به منطقه در سایه روابط خوب دو کشور ایران و ترکیه خواهد بود و آنکارا از این منظر به روابط دو کشور اهمیت زیادی می دهد. دو کشور جایگاه برتری برای ارتباط با شرق و غرب دارند. ترکیه در انرژی هم مصرف کننده و هم گذرگاه مهمی برای انتقال انرژی ایران به غرب است. به عبارتی روشن تر ایران و ترکیه مکمل یکدیگر هستند. روابط در دوره حزب عدالت و توسعه  خوب توسعه یافته است اما کافی نیست. در دوره اخیر مهمترین پیشترفت، انعقاد قرارداد تجارت ترجیحی است که پیشرفت مهمی است و می خواهیم که این موافقتنامه بطور موثر اجرا و توسعه یابد.

وزیر توسعه ترکیه فهرست کالاهای مشمول تجارت ترجیحی را نا کافی دانست و گفت: باید افزایش داده شوند. در این راسا در سال جاری ۳۰ کالای دیگر را به موافقتنامه اضافه خواهد شد. توافقنامه دیگری است که به عنوان تسهیل تجاری بین ایران و ترکیه است و در نظر است این موافقتنامه به زودی به امضا برسد.

جودت یلماز تشویق بخش های خصوصی دو کشور برای سرمایه گذاری های متقابل در خاک یکدیگر و کشورهای ثالث را با اهمیت توصیف کرد و گفت: در سال جاری نشست هایی برای معرفی فرصتهای سرمایه گذاری در ایران و ترکیه برگزار خواهد شد.

نماینده ویژه رئیس جمهور ترکیه در امور ایران امضای موافقتنامه ای بین اتاق ایران و اتحادیه اتافها و بورس های کالایی ترکیه را در خصوص تشکیل دادگاه داوری تحولی مهم در راه تسریع در حل اختلافات احتمالی تجاری بین بخش های خصوصی از راه کم هزینه دانست و گفت: موضوع دیگر تجارت با پولهای ملی دو کشور است که اراده سیاسی رهبران دو کشور بر آن است و در سال گذشته یک سوم تجارت دو کشور با پول ملی انجام شد و در دوره جدید برای ارتقای آن کوشش خواهیم کرد.

وی افزود : در زمینه انرژی، اعم از گاز نفت و برق همکاریها افزایش خواهد یافت. دو طرف ظرفیت انتقال برق را با اضافه کردن ایستگاههای تقویت برق در مرز از ۴۵۰ مگاوات تا ۱۳۰۰ مگاوات افزایش می دهند. هدفی داریم تا در مرز یک شهرک صنعتی مشترک تشکیل دهیم در این زمینه دوباره فعالیت ها را احیا خواهیم کرد.

نماینده ویژه رئیس جمهور ترکیه در امور ایران با اشاره به این که هشتمین کمیسیون مشترک حمل و نقل در سال جاری برگزار می شود افزود: در زمینه ارتباط ریلی قرار است با اضافه کردن نقاط ارتباط ریلی همکاریهای دو کشور در این زمینه با اراده سیاسی توسعه داده شود.

جودت ایلماز گفت: پایانه های مرزی دو کشور در شان روابط نیست باید هرچه زودتر بازسازی شوند. ترکیه ساخت پایانه مرزی اسن دره نقطه مقابل مرز سرو را تمام کرده است و با حضور نخست وزیر و مقامات ایرانی گشایش خواهد یافت. مرز گوربولاغ نقطه مقابل مرز بازرگان برای عبور کامیونها دو ردیفه شده ولی مشکلات ساختاری است که سرمایه گذاری جدیدی در آن انجام خواهد شد. مرز کاپی کوی نیز مرز مهمی است که این مرز علاوه بر ارتباط ریلی برای عبور وسائط نقلیه سبک باز شد و در نظر است با اتمام طرح تعریض جاده رازی به خوی، برای حمل و نقل وسائط نقلیه سنگین نیز توسعه داده شود.

نماینده ویژه رئیس جمهور ترکیه در امور ایران افزود : همه این اقدامات برای باز کردن راه همکاری بخش های خصوصی دو کشور است. صرف با همکاری نهادهای دولتی نمی توان از همه ظرفیتهای کاری دو کشور استفاده کرد. لذا می خواهیم که بخش خصوصی بیش از پیش فعال باشد. در این راستا نقش شورای بازرگانی ایران و ترکیه بسیار مهم است. داوداوغلو نیز برای نشان دادن اهمیت نقش بخش خصوصی در سفر خود در آستانه نوروز به ایران روسای بیش از ۱۰۰ شرکت مهم ترکیه را همراه برد.

جودت یلماز سرمایه گذاریهای موجود را کافی ندانست و گفت: بیش از ۴۰۰۰ هزار شرکت ایرانی در ترکیه فعال هستند ولی مجموع سرمایه آنها کمتر از ۱۰۰ میلیون است. او گفت: سرمایه گذاری شرکتهای ترکیه در ایران نیز ناکافی است.

وزیر توسعه ترکیه با اشاره به اینکه فضای مثبت جدیدی در روابط ایجاد شده، گفت: در ماه مارس صادرات ترکیه به ایران ۴۴ درصد افزایش داشته است. در سال گذشته نزدیک به ۱۰ میلیارد دلار تجارت داشتیم که در کوتاه مدت می خواهیم فراتر از ۳۰ میلیارد دلار برویم.

جودت ایلماز: گردشگری هم فصل دیگری از روابط دو کشور اعلام کرد و گفت: در حال حاضر شرکت هواپیمایی ترکیه به شش نقطه در ایران پرواز دارد. ولی هنوز خط پروازی بین قونیه و ایران نیست. ترکیش ایر در این زمینه تقاضایی دارد. می خواهیم سفرهای مستقیم داشته باشیم که این به توسعه گردشگری و همکاریهای اقتصادی کمک زیادی خواهد کرد.

او از دنیای کار هر دو کشور خواست تا بروکراسی و دولتهای هر دو کشور را در جهت توسعه و تعمیق روابط همواره تحت فشار قرار داده و با پیشنهادات و رهنمودهای خود دولت ها را برای گام های مشخص در راه توسعه و تعمیق روابط وادارند.

محمود واعظی نماینده ویژه ریاست جمهوردر امور ترکیه  در این نشست با بیان سخنانی در مورد جایگاه معنوی قونیه گفت: وجود مقبره مولانا در این شهر سرمایه مشترک دو کشور است که به این بهانه باید این استان را با استانهای کشورمان را گره بزنیم.

محمود واعظی با اشاره به توافق مقامات دو کشور برای امضای سند پایانی بیست و پنجمین کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ترکیه در قونیه، گفت: بدینوسیله خواسته شد تا بر اهمیت این شهر به عنوان وصله مهمی در روابط تاریخی و فرهنگی دو کشور تاکید گردد.

وزیر ارتباطات افزود: در سفر اواخر اسفند ماه گذشته احمد داوداوغلو نخست وزیر ترکیه به تهران در راس یک هیات بلندپایه سیاسی و اقتصادی تصمیم گرفته شد کمیسیون مشترک هر چه زودتر برای شتاب دادن به همکاریهای اقتصادی دو کشور تشکیل شود، نشست های کمیسیون مشترک در آنکارا و فونیه را بسیار موفق ارزیابی کرد و گفت: در این نشستها تصمیم گرفته شد موانعی که باعث حرکت کند فرایند همکاریهای اقتصادی و تجاری ایران و ترکیه می شود، از میان بردارند.

وزیر ارتباطات ایران با اشاره به مذاکرات مفید و سازنده خود با نخست وزیر، وزرای خارجه، گمرک و تجارت، اقتصاد، ارتباطات و حمل و نقل و توسعه ترکیه گفت: اعتقاد داریم ما به عنوان نمایندگان عالیرتبه دوکشور ایران و ترکیه کاری جز این نداریم که بستر لازم را برای همکاریهای بخش های خصوصی فراهم کنیم.

محمود واعظی افزود: در این کمیسیون به ویژه در بخش گمرک مشکلات موجود به طور شفاف مطرح شد و خوشبختانه هم در ارتباط با گمرک و هم در ارتباط با حمل و نقل مقرر شد تا سریعا مشکلات رفع شود.

نماینده ویژه ریاست جمهورایران در امور ترکیه با اشاره به این که داوود کشاورزیان رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای با مسئولان ترکیه ای  به مرز رفتند تا در محل مسائل و مشکلات را بررسی کنند، گفت: در هر دو سوی مرز ضمن بررسی کارکرد گمرک از مسوولین پایانه های مرزی گوربولاغ و بازرگان در خصوص نواقص و مشکلات موجود و راههای افزایش کارایی این پایانه ها کسب اطلاع کرده و برای رفع مشکلات گزارش خودرا به طور سریع اعلام می کنند، تا حل و فصل شود.

محمود واعظی افزود : در ارتباط با مسائل بانکی، جلسه مهمی در آنکارا با حضور وی و حودت یلماز برقرار شد و مژده می دهیم که بخش مهمی از مشکلات بانکی در روابط حل شده است.

نماینده ویژه رئیس جمهوری تاکید نمود : فرهنگ ما ایرانی ها این است، دوستانی را که در زمان سخت در کنار ما بودند، فراموش نمی کنیم. یکی از دوستانی که در زمان تحریم در کنار ما بود، ترکیه است. ما سعی می کنیم در بعد از تحریم ها تجار و فعلان بخش صنعت ترکیه برای حضور در ایران را تشویق کنیم. دکتر روحانی در جلسه ای که با داوداوغلو در تهران داشت، تاکید کرد که به همکاری و تعمیق روابط با ترکیه اهمیت می دهیم.

نماینده ریاست جمهورایران در امور ترکیه با اشاره به اینکه تصمیم گرفته شد دامنه کالاهای مشمول موافقتنامه تجارت ترجیحی توسعه داده شده و موانع آن رفع شود، گفت: سیف گاردها ( سیاست های حمایتی از تولیدات داخلی ) از سوی هر دو کشور حذف می شوند.

وی افزود : سیاست های حمایتی ترکیه از شماری از کالاهایی که ایران قدرت رقابت خوبی از آن در بازار این کشور دارد، موجب شده است تا صادرات غیر نفتی ایران به ترکیه با موانع روبرو شود. با این اقدام انتظار می رود تا حدی موانع بر سر راه صادرات کالاهای غیر نفتی ایران به ترکیه برداشته شود.

محمود واعظی با اشاره به این اظهارات که گفته است، باید به دنبال ابتکارات جدید برای ارتقای مناسبات باشیم تا هم تجار ترک و ایرانی احساس برد برد داشته باشند و بدانند منافع آن ها تضمین شده است و دولت ها پشتیبان آن می باشند، گفت: ایران از این ایده حمایت می کند.

وزیر ارتباطات بحث دیگر را همکاریهای علمی، آموزشی و دانشگاهی دانست و گفت: هدف این است که روابط با ترکیه به طور متوازن در همه زمینه ها توسعه داده شود. همچنین تصمیمات خوبی در زمینه برق، گاز پتروشیمی، صنایع و کشاورزی گرفته شده است.

وی افزود : تصمیم گرفته شده که بین ایران و ترکیه همکاریهای استانی گسترش داده شده و نشست کارآفرینان با حضور وزرای مسنول دو کشور شروع خوبی برای این همکاری خواهد بود.

در پایان این نشست یادداشت تفاهم مربوط به بیست و پنجمین دور کمیسیون مشترک اقتصادی و اسناد مربوط به  امضا طرفین رسید.

 

 

کد خبر : ۳۶۰۶۵۲