خبرگزاری کار ایران

سعید شریعتی:

برجام یک رهیافت و الگوی تعامل با دنیا است

مناظره «بررسی رویکرددولت پس ازاجرای برجام» با حضور مهدی فضائلی وسعیدشریعتی در دانشکده مهندسی ، دانشگاه فردوسی برکزار شد.

به گزارش ایلنا، سعید شریعتی در مناظره «بررسی رویکرد دولت پس از اجرای برجام» که به همت انجمن اسلامی ظهر امروز در دانشگاه مهندسی برگزار شد، اظهار کرد: نگاه کلی به برجام را می‌توان در دو سطح تحلیل کرد، که نگاه نخست به برجام به عنوان یک سند حقوقی تحت عنوان برنامه جامع اقدام مشترک و فرآیند دستیابی به آن است که جزء اسناد حقوق بین‌المللی مطرح است و نگاه دوم چگونگی استفاده از این سند است.

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب ادامه داد: برجام را می‌توان یک رهیافت و الگوی تعامل با دنیا عنوان کرد هر چند که در مباحث حقوقی آن نمی‌توان در داخل اختلاف‌نظر داشته باشیم چرا که پذیرش آن از سوی تمامی مراجع تصمیم‌گیری گذشته است و خوب یا بد تمام ارکان حقوقی متعهد به اجرای آن هستند.

وی با اشاره به اینکه نقدهایی که به برجام وارد می‌شود نمی‌تواند در رسمیت این سند  تاثیرگذار باشد، افزود: برجام رهیافتی است که نظام جمهوری اسلامی و نه دولت روحانی آن را اتخاذ کرده است، چرا که اندکی پیش از روی کار آمدن دولت روحانی راه‌های گذار به این اندیشه باز شد.

شریعتی خاطرنشان کرد: بر سر انعقاد برجام اجماعی در سطوح عالی تصمیم‌گیری صورت گرفت و همگان به این نتیجه رسیدند که برجام در سازندگی و ایفای نقش ایران سازنده است.

این فعال سیاسی اصلاح طلب با اشاره به اینکه برجام بهترین رهیافت ارتباط با جهان پیرامون است، اظهار کرد: ما با ۳ رهیافت در ارتباط با جهان مواجه هستیم، نخست آن که ایده برجام ناشی از یک پارادایم ۳ مرحله‌ای شامل تنش‌زدایی با جهان، اعتمادسازی و تعامل و نقش‌آفرینی است، این چیزی است که ما به آن برجام می‌گوییم.

وی خاطر‌نشان کرد: دوم آن که آلترناتیوهای دیگری را هم می‌توان برای برجام مطرح کرد که ما به ازای آن تنش‌زایی با جهان بیرون، انزواطلبی و تقابل است و سومین پارادایم مرعوب شدن، نفوذ و سلطه است که می‌تواند جایگزین برجام شود حال آن که برجام حد اعتدال این دو پارادایم است.

برجام نقطه شروع و آغاز فرآیند استحاله نظام است

در ادامه مهدی فضائلی؛ مدیر عامل سابق خبرگزاری فارس عنوان کرد: نگاه نقطه‌ای به برجام مناسب نیست از این منظر باید نگاه فرآیندی و پروسه‌ای به برجام داشت و همان‌طور که مقامات آمریکایی و برخی از مقامات کشوری معتقدند، برجام نقطه آغاز یک حرکت از سوی آمریکا بود.

وی با بیان اینکه هدف نهایی آمریکا از برجام استحاله نظام و انقلاب است، تصریح کرد: برجام نقطه شروع و آغاز فرآیند استحاله نظام است.

امام ارتباط با دنیا را به جز آمریکا و رژیم صهیویستی مورد پذیرش قرار داد

فضائلی یادآور شد: روحانی در شعارهای انتخاباتی خود بر این نظر بود که با گفت‌وگو می‌توان مسیر فناوری هسته‌ای را هموار کرد و این امکان هم برای دولت جدید فراهم شد که به صورت علنی و مستقیم با آمریکا گفت‌وگو کند.

مدیر عامل سابق خبرگزاری فارس خاطرنشان کرد: آن چنان که روحانی و اعضای تیم مذاکره‌کننده از تعابیری همچون فتح شگفت‌انگیز و بی سابقه در خصوص برجام یاد می‌کنند، این سوال مطرح است که دولت با انعقاد برجام چه میزان به اهداف خود دست یافته است؟

وی افزود: برجام نقطه آغاز یک فرآیندی است که پایانش فروپاشی نظام است و در گام‌های بعدی قصد دارند توان موشکی را از ایران سلب کنند که این فرآیند گام به گام صورت می‌گیرد.

فضائلی یادآور شد: امام ارتباط با دنیا را به جز آمریکا و رژیم صهیویستی مورد پذیرش قرار دادند هر چند که در برخی مواقع با اسرائیل و مصر قطع ارتباط اعلام کردند.

مذاکرات هسته‌ای جزو ایده‌ها و پیشنهادهای روحانی بود

مدیر عامل سابق خبرگزاری فارس خاطرنشان کرد: این طور نیست که در داخل کشور یک دو قطبی موافق و مخالف تنش‌زایی و انزواطلبی وجود داشته باشد بلکه همه مخالف تنش‌زایی و انزواطلبی هستند.

وی عنوان کرد: زمانی که روحانی به عنوان منتخب مردم برگزیده شد یک سری ایده‌ها و طرح‌هایی برای کشور مطرح کردند و طبیعی است که این ایده‌ها منافاتی با چارچوب قانونی کشور نداشتند اما بنده تا حدودی با نظر آقای شریعتی مبنی بر اینکه برجام ایده نظام بود مخالفم، چراکه بر این باورم مذاکرات هسته‌ای جزو ایده‌ها و پیشنهادهای روحانی بود.

مدیر سابق خبرگزاری فارس با انتقاد از سخنان برخی مبنی بر اینکه تحریم‌ها عامل اصلی مشکلات اقتصادی هستند، اظهار کرد: برخی در داخل بر این نظر بودند که همه امور کشور به تحریم‌ها گره خورده است حال آن که سهم سوء مدیریت در مشکلات اقتصادی بیش از تحریم ها بود.

فضائلی یادآور شد: برخی از دوستان در داخل مدعی هستند که برجام موفقیت آمیز بوده از این رو به دنبال اجرایی شدن برجام ۲ در کشور هستند حال آن که تحریم ها در برجام خارجی هنوز برداشته نشده و ما شاهد گشایش اقتصادی در داخل نیستیم.

در ادامه شریعتی یادآور شد: آلترناتیوهایی که بنده عرض کردم تخیلی نیست بلکه ما شاهد وجود کسانی در داخل کشور هستیم که معتقدند باید تنش‌زایی صورت بگیرد تا ما بتوانیم در روابط بین‌المللی نقش آفرینی کنیم.

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب با اشاره به ۸ سال دولت گذشته اظهار کرد: متاسفانه رئیس جمهور دولت گذشته نمونه بارز کسانی بود که به دنبال تنش‌زایی در سیاست خارجی بودند و موید این امر آن است که ایشان بحث هولوکاست را که ربطی به منافع ملی ایران ندارد،  مطرح کردند.

وی با اشاره به مناظره‌های انتخاباتی ۹۲ تصریح کرد: ولایتی؛ مشاور عالی مقام معظم رهبری در مناظرات انتخاباتی ۹۲ خطاب به جلیلی؛ دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی ایشان را توبیخ و عنوان کردند راهی را که شما انتخاب کرده‌اید به ترکستان می‌رود.

شریعتی اظهار کرد: عده‌ای در داخل از تنش‌زایی دفاع می‌کنند و بر این باورند که ما پرچمدار مبارزه جهانی با امپریالیسم هستیم و برای آن تئوری ارائه می‌کنند، از دیگر مثال‌های بارز در این زمینه حماه به سفارت عربستان است.

کسانی که معتقدند عرضه آفتابه ساختن نداریم، هم مرعوب و آمادگی نفوذ دارند

این فعال سیاسی اصلاح طلب یادآور شد: البته برخی هم در داخل عنوان می‌کنند که ما عرضه آفتابه ساختن نداریم این قشر هم مرعوب و آمادگی نفوذ را دارند، این عده بر این نظر هستند که باید از شیر مرغ تا جان آدمیزاد را از خارج وارد کنیم حال آن که مقام معظم رهبری بر تولید داخلی دغدغه ملی دارند و معتقدند پشت هر یک از این کالاها یک ذائقه و الگوی مصرف نهفته است.

وی با بیان اینکه این قشر استقلال و حاکمیت ملی را غیر مدرن می‌دانند و آن را زیر سوال می‌برند، ادامه داد: متاسفانه سخنانی به صورت غیرمنصفانه به روحانی مبنی بر اینکه ما باید تحت نظارت کدخدا باشیم نسبت داده می‌شود حال آن که ما هم نظام سلطه جهانی را قبول نداریم.

شریعتی با اشاره به اختلاس‌های میلیاردی بابک زنجانی به بهانه دور زدن تحریم‌ها در دولت گذشته افزود: نباید این فکر القا شود که در دوران پسابرجام ما باید دست روی دست بگذاریم و منتظر گشایش اقتصادی باشیم بلکه باید در دوران پسابرجام الگوی اقتصاد مقاومتی که رهبری موکدا بر آن تاکید دارند را مدنظر قرار دهیم.

سطح عالی نفوذ، نفوذ گفتمانی است

در بخش دیگری از مناظره فضائلی اظهار کرد: هیچ کس در داخل مدعای دعوا و تنش با همه دنیا را ندارد، حال مگر در همین دوران تنش‌زدایی دولت یازدهم روابط ما با عربستان و بحرین تیره نشد؟

مدیر عامل سابق خبرگزاری فارس با تاکید بر این که سطح عالی نفوذ، نفوذ گفتمانی است، افزود: برخی معتقدند ما باید با آمریکا کنار بیاییم، در غیر این صورت باید مشکلات اقتصادی را تحمل کنیم، اینان در واقع بر این نظر هستند که تعامل با آمریکا می‌تواند راهگشا باشد.

وی با اشاره به اینکه از آمریکا چیزی به ما نخواهد رسید، افزود: بعد از مذاکرات هسته‌ای، آنان درصدد هستند آزمایش موشکی ما را تعطیل کنند، بنابراین این گونه می‌توان اذعان کرد که آمریکا با ماهیت انقلاب اسلامی مشکل دارد و می‌خواهد تنها اسم جمهوری اسلامی بماند نه ماهیت آن.

فضائلی ادامه داد: امروز بزرگترین سفارت آمریکا در عراق است، اما مگر امنیت و گشایش اقتصادی برای این کشور حاصل شده است؟ مگر کشورهای منطقه‌ای که با آمریکا تعامل داشته‌اند به نان و نوایی رسیده‌اند.

مدیر عامل سابق خبرگزاری فارس عنوان کرد: آقای روحانی بحث برجام ۲ را مطرح کردند مگر ما در داخل کشور شاهد دشمنی و بی‌اخلاقی هستیم، مگر آن که از سخنان روحانی این گونه برداشت شود با ایراد این سخنان راه برای جریان فتنه در داخل باز شود.

شهید تهرانی‌مقدم الگوی شهامت و مقاومت در نظام بود

در ادامه شریعتی اظهار کرد: اندیشه راهبردی صنایع نظامی از جمله موشکی از جمله صنایع راهبردی است که دستاوردهای بزرگی به همراه داشته است، ما دانشمندان و شهدای عزیزی را در این راه از دست داده‌ایم که نمونه بارز آن شهید تهرانی‌مقدم است که ایشان الگوی شهامت و مقاومت در نظام بودند.

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب با بیان اینکه توان موشکی ایران یک اصل خدشه ناپذیر است، خاطرنشان کرد: تمامی کشورهای دنیا به دنبال سیاست‌ورزی هستند و درصددند که از توان بازدارندگی در مقابل سایر کشورها استفاده کنند و از آن جایی که ایران عضو شورای امنیت و سازمان ملل است مجبور به حرکت در چارچوب قوانین بین‌المللی است.

وی با بیان اینکه هیچ گربه‌ای محض رضای خدا موش نمی‌گیرد، افزود: برخی از کشورها در پوشش حقوق بشر و دموکراسی، برخی دیگر در قالب دفاع از حقوق پابرهنگان سیاست‌های شان را دنبال می‌کنند، اما مهم آن است که نهایت سیاست خارجی هر کشوری منافع ملی آن کشور است. تنها با رژیم غاصب صهیونیستی مشکل گفتمانی داریم.

شریعتی با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی مشکل گفتمانی با آمریکا ندارد، افزود: موید این سخن آن است که ایران در روز ۲۳ بهمن ماه ۵۷ عهدنامه مودت ایران و آمریکا را که ماده نخست آن مربوط به صلح و دوستی پایدار ایران و آمریکا است متعهد می شود، این سند رسمی است که قوه قضائیه، مجلس، مجریه آن را پذیرفته اند.

این فعال سیاسی اصلاح طلب ادامه داد: در صورت هر گونه درگیری بین ایران و آمریکا، این اختلاف به دادگاه لاهه براساس عهدنامه ارجاع داده می‌شود همان‌گونه که آخرین استناد به این قانون مربوط به سال ۱۳۹۲ بود.

وی یادآور شد: ایران تنها با رژیم غاصب صهیونیستی مشکل گفتمانی دارد و همان گونه که امام راحل عنوان کردند آمریکا خود رابطه‌اش را با ایران قطع کرد از این رو خود او باید برای ارتباط مجدد پا پیش گذارد.

 

کد خبر : ۳۶۰۶۸۵