خبرگزاری کار ایران

با مجوز مجلس؛

دولت تا سقف ۵ میلیارد دلار از روسیه وام دریافت می‌کند/ موافقان و مخالفان چه گفتند

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی صبح امروز ضمن موافقت با پیشنهاد رییس کمیسیون برنامه و بودجه، به دولت اجازه دادند تا مبلغ ۵ میلیارد دلار وام از دولت روسیه برای طرح‌های عمرانی دریافت کند و این درحالی بود که رییس کمیسیون اقتصادی مجلس به‌شدت مخالف این پیشنهاد بود و رییس سازمان برنامه و بودجه نیز به‌عنوان نماینده دولت به دفاع از این پیشنهاد پرداخت.

به گزارش خبرنگار پارلمانی ایلنا، در جریان بررسی لایحه اصلاحیه بودجه ۹۵ در نشست علنی امروز مجلس پیشنهاد غلامرضا تاجگردون رییس کمیسیون برنامه و بودجه به عنوان یک تبصره الحاقی به لایحه به تصویب رسید.

به موجب مصوبه مجلس، به دولت اجازه داده می‌شود، با رعایت سقف مقرر در تبصره سه قانون بودجه سال ۹۵ کل کشور تا مبلغ ۵ میلیارد دلار وام از دولت روسیه برای طرح های تملک‌ دارایی‌های سرمایه‌ای با شرایط زیر اخذ کند:‌

وام دریافتی صرفا بریا طرح‌های تملکدارایی‌های سرمایه‌ای، امور زیر بنایی و تولیدی پیوست شماره یک قانون بودجه کل کشور با اولویت انرژی‌های نو، هسته‌ای، نیرو، راه آهن، بزرگراهها، سدها، شبکه‌های آبیاری و طرح‌های انتقال آب اختصاص می‌یابد.

طرح‌های موضوع بند یک با پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه کشور به تصویب هیات وزیران می‌رسد.

نحوه اعمال حساب وام دریافتی، تعیین مدت بازپرداخت و میزان سهم ساخت داخلی و سایر شرایط وام به پیشنهاد مشترک وزارت امور اقتصادی و دارایی، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، سازمان برنامه و بودجه کشور به تصویب هیات وزیران می‌رسد.

نمایندگان با ۱۴۸ رای موافق ، ۴۵ رای مخالف و ۸ رای ممتنع از مجموع ۲۳۸ نماینده حاضر با این پیشنهاد موافقت کردند و به این ترتیب مجوز اخذ وام تا مبلغ ۵ میلیارد دلار از دولت روسیه برای طرح‌های عمرانی در متن قانون بودجه سال ۹۵ گنجانده شد.

 دولت تا ۵ میلیارد دلار وام از روسیه دریافت می‌کند

این درحالی است که پس از تصویب این پیشنهاد، علی ادیانی در جریان نشست علنی امروز مجلس در اخطاری با استناد به اصل ۸۰ قانون اساسی، گفت: دادن وام خارجی از سوی دولت باید به تصویب مجلس برسد و دولت باید این پیشنهاد را در قالب لایحه به مجلس ارائه کند.

او ادامه داد: این پیشنهاد از سوی رییس کمیسیون برنامه و بودجه مطرح شده و نماینده دولت آقای نوبخت هم گفته که پیش‌نیازهای این امر از نظر سیاست خارجی فراهم شده است. اگر چنین احساس نیازی وجود داشته چرا این مطلب مهم که مقدماتی از قبل داشته در لایحه نیامده، و یا در کمیسیون مطرح نشده است؟

ادیانی خاطرنشان کرد: اگر این پیشنهاد تصویب شود اولین باری است که مجلس چنین مجوزی به دولت می‌دهد.

علی لاریجانی رییس مجلس در پاسخ به این اخطار گفت: این موضوع اشکال قانون اساسی  ندارد. این سلیقه‌ شماست و البته بهتر است دولت لایحه بدهد.

رییس مجلس اضافه کرد:‌ یک سال است دولت روسیه می‌گوید که وام  ۲ درصد پرداخت می‌کند. حالا اگر شما نمی‌خواهید این وام را بگیرید می‌توانید با آن مخالفت کنید.

لاریجانی  با اشاره به موافقت دولت با این پیشنهاد نیز گفت:‌دولت گفته که به این وام خارجی نیاز  دارد.

مخالفت پورابراهیمی با پیشنهاد تاجگردون

محمدرضا پورابراهیمی در مخالفت با این پیشنهاد غلامرضا تاجگردون درخصوص صدور مجوز به دولت برای دریافت وام تا مبلغ ۵ میلیارد دلار وام از دولت روسیه برای طرح‌های عمرانی، گفت: اگر دولت می‌خواهد می‌تواند برای این کار لایحه‌ای به مجلس ارائه کند.

رییس کمیسیون اقتصادی مجلس خاطرنشان کرد: پرداخت وام با نرخ ۲ درصد کار خیلی خوبی است، اما حرف ما این است که آیین نامه مجلس در جریان بررسی طرح‌ها  و لوایح رعایت شود.

او با بیان اینکه جای طرح این پیشنهاد در اصلاحیه بودجه نیست این امر را مغایر اصول ۵۲ و ۵۳ قانون اساسی دانست.

پاسخ لاریجانی به انتقاد پورابراهیمی

علی لاریجانی رییس مجلس در همین رابطه گفت:‌ این پیشنهاد یک نماینده است و دولت نیز با آن موافقت کرده است.

او ادامه داد: این کار ۷- ۸ ماه زمان می‌برد و این طور نیست که اگر امروز این مجوز را بدهید از فردا این کار انجام شود.

عثمانی: طرح‌های عمرانی معطل نقدینگی است

محمد قسیم عثمانی نیز در همین رابطه در موافقت با این پیشنهاد گفت: طرح‌های عمرانی معطل پول و نقدینگی است و ما باید برای آنها درآمد جدید کسب کنیم یا منابعی را برای آن پیدا کنیم.

این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ادامه داد: این در حالی است که امکان کسب منابع  دیگر وجود ندارد. زیرا نفت بیش از این فروش نمی‌رود و تحریم و رکود هم باعث شده دولت نتواند مالیات بیشتری دریافت کند.

او خاطرنشان کرد: منابع مالی ارزان قیمت در کشورهایی که با ما رابطه خوبی دارند هم به تقویت روابط سیاسی ما با این کشورها منجر می‌شود و هم منابع ارزان در اختیار کشور می‌گذارد . ضمن این که این پول صرف امور جاری نمی شود بلکه صرف پروژه‌های عمرانی خواهد شد.

نوبخت: این فرصت پیرو یک دیپلماسی قوی به‌وجود آمد

محمدباقر نوبخت نیز در موافقت با این پیشنهاد گفت: در تبصره ۳ قانون بودجه سال ۹۵ مجلس به دولت مجوز داد تا ۵۰ میلیارد دلاراز منابع خارجی به صورت فاینانس استفاده کند و این مبلغ نسبت به سال گذشته که ۳۵ میلیارد دلار بود افزایش داشت.

او با بیان اینکه برای دست‌یابی به رشد ۸ درصدی در برنامه ششم باید از منابع داخلی و خارجی استفاده شود، یادآور شد: فقط یکی از انواع منابع خارجی یعنی فاینانس مورد توجه قرار گرفت در حالی که پیشنهاد به منابع خارجی تنوع می‌دهد.

رییس سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: این روش ارزان قیمت برای ما پیش آمده تا تنها کشورها و منابع غربی برای تامین مالی مورد توجه جمهوری اسلامی نباشد بلکه منابع شرقی هم اضافه شد و این فرصت برای جمهوری اسلامی در عرصه‌های جهانی موقعیتی فراهم می‌کند که  ما از رقابت بنگاهها و دولت‌ها نهایت استفاده را داشته باشیم.

نوبخت یادآور شد: این فرصت پیرو یک دیپلماسی قوی در عرصه‌ی کشورهای شرق برای ما ایجاد می‌شود تا غرب احساس نکند می‌تواند به صورت انحصاری منابعی را برای توسعه در اختیار کشورها قرار دهد. بلکه هر کس تسهیلات و شرایط بهتری در اختیار ما بگذارد با او همکاری خواهیم کرد.

نوبخت با بیان این که این پیشنهاد مورد موافقت دولت است، اضافه کرد:‌همه اقدامات لازم انجام شده و این فرصت فراهم شده که حالا در جریان اصلاح بودجه می‌توان این پیشنهاد را مطرح کرد؛ لذا این کار از نظر شکلی و ماهوی و اقتصادی به نفع دولت است و مصارف آن هم صرفا طرح‌های عمرانی  و دارایی‌های سرمایه‌ای خواهد بود.

او در پایان با اشاره به وجود ۲۰۰۰ طرح ناتمام در کشور گفت: برای اتمام این طرح‌ها ۴۰۰ هزار میلیارد تومان اعتبار مورد نیاز است.

قاضی‌پور: این پیشنهاد باید به‌صورت لایحه یا طرح مطرح می‌شد

نادر قاضی پور نیز در جریان بررسی این پیشنهاد در اخطاری مستند به اصل ۸۰ قانون اساسی گرفتن یا دادن وام خارجی از سوی دولت را منوط به مصوبه مجلس دانست و گفت که این پیشنهاد باید به عنوان لایحه یا طرح مستقلی مطرح شود که البته رییس مجلس این اخطار را وارد ندانست.

کد خبر : ۴۰۳۹۵۰