خبرگزاری کار ایران

معاون اول رییس‌جمهور مطرح کرد؛

لزوم استفاده از داده‌های سازمان زمین شناسی در برنامه‌های توسعه‌ای کشور

معاون اول رییس جمهور، سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور را سازمانی علمی، تخصصی و توانمند توصیف کرد و گفت: سازمان زمین شناسی سازمانی بنیادی است که داده‌های بسیار مهمی تولید می‌کند و باید از این اطلاعات در همه برنامه‌های توسعه‌ای کشور استفاده شود.

به گزارش ایلنا، اسحاق جهانگیری پیش از ظهر امروز (سه شنبه) پس از بازدید از مرکز پژوهش‌های کاربردی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی در نشستی با حضور مدیران و مسئولان این سازمان اظهار داشت: سازمان زمین شناسی از مجموعه‌های توانمند و تخصصی کشور است که سرمایه‌های خوبی از نظر نیروی انسانی در اختیار دارد.

معاون اول رییس جمهور با بیان اینکه سازمان زمین شناسی در سالیان گذشته از نظر تجهیزات و امکانات آزمایشگاهی در وضعیت خوبی قرار نداشت، افزود: خوشبختانه در دو دهه اخیر کارهای خوبی در این زمینه رخ داده و تجهیزات پیشرفته و آزمایشگاه‌های خوبی در این سازمان نصب و راه‌اندازی شده است.

او از همه دستگاه‌های اجرایی کشور خواست در انجام پروژه‌ها و برنامه‌های خود به اطلاعات و داده‌های سازمان زمین شناسی متکی باشند چرا که هر کار توسعه‌ای و هر پروژه‌ای که در بخش‌های عمرانی می‌خواهیم انجام دهیم نیازمند اطلاعات سازمان زمین شناسی است.

جهانگیری ادامه داد: البته سازمان زمین شناسی نیز باید تلاش کند تا همواره اطلاعات به روز و مدون در اختیار داشته باشد و آن را به دستگاه‌های اجرایی ارائه دهند.

معاون اول رییس جمهور همچنین با اشاره به مشکلات و مسائل دریاچه ارومیه و تالاب‌های کشور که با مشکل مواجه هستند، گفت: می‌توان نسبت به رفع مشکلات دریاچه ارومیه و برخی از تالاب‌های کشور با مطالعات زمین‌شناسی و استفاده از توانمندی های علمی سازمان زمین شناسی اقدام کرد.

وی همچنین بر اهمیت اطلاعات و داده های سازمان زمین شناسی در اتخاذ تصمیمات مهم تاکید کرد و اظهار داشت: باید جایگاه سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی از نظر حقوقی ارتقاء پیدا کند تا نظرات کارشناسی و علمی این سازمان به‌عنوان نظرات مرجع تلقی شود.

جهانگیری در ادامه با اشاره به ظرفیت های فراوان کشور در بخش معدن، گفت: براساس اطلاعات سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی، ایران بر روی کمربند معادن جهان واقع شده است اما متاسفانه تاکنون آن طور که باید از این معادن بهره‌برداری صورت نگرفته است.

معاون اول رییس جمهور ادامه داد: در برخی مناطق کشور نظیر سیستان و بلوچستان، کرمان، یزد، خراسان جنوبی و سایر استان هایی که برای توسعه با محدودیت مواجه هستند، می‌توان از ظرفیت های معدنی در این مناطق استفاده کرد و با اکتشاف و استخراج این معادن به توسعه اقتصادی این استان‌ها کمک کرد.

او همچنین بر لزوم تاسیس شرکت‌های قدرتمند اکتشافی در کشور تاکید کرد و افزود: یکی از نیازهای کشور در بخش معادن این است که شرکت‌های توانمند در حوزه اکتشاف تاسیس شود و بتوانند به‌طور قاطعانه اعلام کنند که در کدام مناطق، معدن با عیار و ذخیره مناسب برای استخراج وجود دارد.

جهانگیری همچنین با اشاره به ریسک‌های موجود در حوزه اکتشافات گفت: زمانی صندوق ضمانت اکتشافات در کشور تاسیس شد و امروز نیز با توجه به ریسک‌های موجود در اکتشافات معدنی، نیازمند حمایت و تحت پوشش قرار گرفتن برنامه‌های اکتشافاتی در کشور هستیم.

معاون اول رییس جمهور با اشاره به اینکه پروانه بهره‌برداری معادن از نظر نظام بانکی بعنوان وثیقه برای دریافت تسهیلات و تامین مالی مورد قبول واقع نمی‌شود، تصریح کرد: برای حل این مشکل باید پروانه بهره‌برداری معادن در جایی مانند بورس خرید و فروش شود تا معادن به لحاظ اقتصادی ارزش پیدا کرده و نظام بانکی بتواند برای آن تامین مالی انجام دهد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با یادآوری اینکه هم اکنون در مقطعی قرار داریم که اقتصاد مقاومتی، ایجاد ارزش افزوده، اشتغال‌زایی و به حرکت درآوردن اقتصاد کشور در اولویت قرار دارد، گفت: برای اجرای این برنامه‌ها باید بیش از گذشته به بخش معدن توجه داشته باشیم و در برنامه ششم توسعه نیز باید این موضوع را لحاظ کنیم تا با کمک دولت و مجلس شورای اسلامی معدن به یک رشته مهم تولیدی در کشور تبدیل شود.

دکتر جهانگیری با اشاره به گزارش های ارائه شده مبنی براینکه در حال حاضر ۶ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی کشور مربوط به صادرات کالاهایی است که بر پایه مواد معدنی تولید شده‌اند اظهار داشت: باید به دنبال تولید کالاهایی باشیم که بر پایه ذخایر معدنی است. مثلا در تولید کاغذ می توان به جای استفاده از چوب و تخریب جنگلها از سنگهای معدنی نظیر سنگ آهک استفاده کرد تا بدین ترتیب دغدغه های موجود نسبت به از بین رفتن جنگل ها مرتفع شود.

در این نشست که وزیر صنعت، معدن و تجارت و رییس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی نیز حضور داشتند، گزارشی از پتانسیل منابع آبهای جدید، حجم کل آب تجدید شونده و مطالعات بیلان آب سازندهای کارستی ارائه شد.

کد خبر : ۴۱۰۴۱۳