خبرگزاری کار ایران

تاکید عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس بر لزوم تقویت ارتباط مردم با کتاب/ اسماعیل امینی: هفته کتاب؛ ابتکاری موفق در جلب توجه مردم به کتابخوانی

asdasd
کد خبر : ۱۱۵۹۰۰۹

اسماعیل امینی با بیان این‌که ما به هر دلیلی که بتوانیم توجه جامعه و تصمیم گیرندگان را به حوزه کتاب جلب کنیم مهم و موثر است، عنوان کرد: هفته کتاب ابتکاری است که باید توجه مردم و تصمیم گیرندگان را به کتاب و امر کتابخوانی جلب کند و به نظرم تاکنون هم موفق عمل کرده است.

به گزارش ایلنا، اسماعیل امینی، ضمن اشاره به این‌که هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران اتفاق خوبی است، بیان کرد: این هفته همچون سایر مناسبت‌های مهم حالت نمادین دارد و برای یادآوری است. درواقع این‌گونه نیست که سروکار ما با کتاب محدود به یک هفته باشد. به هر حال در طول سال همه کسانی که سواد دارند، اهل تحقیق و مطالعه هستند یا عموم مردم با کتاب سروکار دارند. هفته کتاب تنها برای جلب‌نظر و یادآوری عموم مردم جامعه، علاقه‌مندان به کتاب و فعالان این عرصه است.

او درباره نقش و جایگاه هفته کتاب برای ترویج کتاب‌خوانی اظهار کرد: مبحث ترویج‌ کتاب‌خوانی علاوه بر برگزاری هفته‌ای با این عنوان به پشتیبان‌های دیگری نیز نیاز دارد. یکی از این موارد زمینه تعلیم و تربیت است که باید دیدگاه‌مان نسبت به مطالعه آزاد کتاب تغییر کند؛ همچنین در حوزه اقتصاد نشر نیز باید از این وضعیتی که اکنون در آن هستیم خارج شویم؛ کیفیت آثاری که چاپ می‌شود هم مهم است و باید به صلاحیت کسانی که مجوز نشر می‌گیرند توجه کرد زیرا که بسیاری از آن‌ها سررشته و علاقه‌ای به کتاب ندارند و وارد این حوزه می‌شوند. مجموعه‌ای از این‌ها باید باشد که هفته کتاب نیز بخشی از آن است.

وی با بیان این‌که ما به هر دلیلی که بتوانیم توجه جامعه و تصمیم گیرندگان را به حوزه کتاب جلب کنیم مهم و موثر است، عنوان کرد: هفته کتاب نیز ابتکاری است که باید توجه مردم و تصمیم گیرندگان را به کتاب و امر کتابخوانی جلب کند و به نظرم تاکنون هم موفق عمل کرده است؛ به هرحال این رویداد تحرکی در جامعه و در میان علاقه‌مندان به حوزه کتاب اعم از ناشران، مولفان، توزیع‌کنندگان، کتابفروشان و مخاطبان ایجاد می‌کند و از این منظر در امر ترویج کتاب‌خوانی موفق بوده است‌.

این شاعر ضمن مطرح‌ کردن این نکته که باید به شرایطی برسیم تا برای فروش کتاب نیاز به پشتیبان نداشته باشیم، تصریح کرد: به واقع باید پشتیبان‌ها بیشتر معنوی و تبلیغاتی باشد. ولی ابتکاراتی چون برگزاری طرح‌های فصلی فروش کتاب یا نمایشگاه مجازی کتاب تحرکی در بازار نشر ایجاد می‌کند.

اسماعیل امینی در پایان گفت: شرایط آرمانی این است که ما کتاب‌هایی را در بازار ببینیم که به آن‌ها نیاز است؛ متاسفانه از میان این همه آثاری که وارد بازار کتاب می‌شود شاید بیش از ۱۰ درصد آن‌ها جزو آثاری هستند که نیاز بازار است و خواننده دارد، ۹۰ درصد آن‌ها کتاب‌هایی هستند که به دلایلی غیر از رسیدن به مخاطب منتشر می‌شود. این امر نیز با نظارت دولتی تغییر نخواهد کرد؛ بلکه باید تغییراتی در فرهنگ و نوع نگاهمان به کتاب صورت گیرد.

تاکید عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس بر لزوم تقویت ارتباط مردم با کتاب

جلیل رحیمی جهان‌آبادی (نماینده مردم تربت‌جام، تایباد، باخرز و صالح آباد در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شواری اسلامی) یادداشتی به مناسبت بیست‌ونهمین دوره هفته کتاب جمهوری ایران نوشته و در آن از کتاب و ضرورت توجه به آن در جامعه و لزوم تقویت ارتباط مردم با کتاب سخن گفته است.

در این یادداشت آمده است:

«کتاب همواره چراغ راه بشر بوده و بشر از طریق کتاب می‌تواند فرهنگ و ارتباط خود با گذشتگان را درک کند. ما امروزه به دلیل گسترش وسایل ارتباط جمعی و شرایط کار و زندگی شاید وقت چندانی برای مطالعه اختصاص ندهیم و همین باعث می‌شود که در زندگی و حتی کار خود دچار مشکل شویم.

کتاب اثری است از انسان که می‌توان از طریق آن با نسل‌های گذشته ارتباط برقرار کرد. در واقع حذف کتاب و عدم توجه به مطالعه در جامعه باعث انقطاع فرهنگی و آسیب‌های جبران ناپذیری در آینده خواهد شد.

رشد جامعه کنونی فقط از طریق ارج نهادن به مطالعه و ارزش‌گذاری پژوهش امکان‌پذیر می‌شود؛ برای قدم نهادن در مسیر توسعه باید همپای دیگر کشورهای توسعه یافته جایگاه ویژه‌ای را برای مطالعه و پژوهش در جامعه قائل شد.

با این حال باید هر زمان نیاز شد متناسب با فرهنگ جوامع تغییراتی در راهکارها و برنامه‌های خود ایجاد کنیم و همپای زمان پیش برویم؛ به این معنا که در بخش کتاب و کتابخوانی براساس ذائقه مردم همان دوره در حوزه محتوا،  نشر و شکل ظاهری کتاب‌ها تغییراتی در نظر بگیریم.

باید تلاش کنیم ارتباط با کتاب را در خانواده‌ها، محیط کار و دانشگاه‌ها تقویت کنیم و کتاب مفید و مورد نیاز مردم را در دسترس افراد جامعه قرار دهیم. متاسفانه عمده کتاب‌هایی که امروزه منتشر می‌شود نیاز امروز جامعه ما و نسل جدید نیست. زمانی که این نیاز برطرف نشود و پاسخ قانع کننده‌ای به آن داده نشود رقیبی مانند فضای مجازی جایگزین آن می‌شود.

به عقیده من برای جبران این خلاء باید از ظرفیت فضای مجازی بهره‌ بگیریم. شاید برخی نسخه‌های کاغذی امروزه کاربرد چندانی نداشته باشند اما می‌توان از ظرفیت فضای مجازی برای بالا بردن سرانه مطالعه و حفظ جایگاه کتاب استفاده کرد و دسترسی به برخی کتاب‌ها را در این فضا فراهم کنیم.

کتاب یک منبع و مرجع مطمئن برای استفاده در فضای مجازی است؛ قطعا محتوا یکی از تاثیرگذارترین علل بالا بردن سرانه مطالعه و ترغیب به کتابخوانی است. یعنی هر اندازه محتوای کتاب‌های ما علمی و متناسب با نیاز جامعه باشند به همان میزان رغبت به آنها و مطالعه بالا خواهد رفت.

ما در حوزه کتاب با چهار بخش مولف، انتشارات، کتاب‌فروشی(توزیع کننده) و خواننده سر و کار داریم؛ دولت باید برای هر بخش برنامه‌ریزی و راهکار ارائه دهد تا شاهد تحولات و اثرگذاری مثبت در این بخش باشیم. برای ارتقا و رشد در بخش فرهنگی باید بخش انتشار کتاب مورد حمایت دولت و بودجه عمومی قرار بگیرد.

در شرایط کنونی که با گرانی و افزایش قیمت کاغذ مواجه هستیم با یارانه می‌توانیم کمکی هر چند ناچیز برای جلوگیری از حذف کتاب در سبد خانوارها داشته باشیم. توزیع کتاب مفید با محتوای علمی در کتابخانه‌های عمومی می‌تواند از دیگر اقدامات مثبت در این بخش باشد.»

بیست‌و‌نهمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران از بیست‌وچهارم آبان‌ماه آغاز شده و تا یکم آذرماه ۱۴۰۰با شعار «جای خالی را با کتاب خوب پُرکنیم» در سراسر کشور برگزار می‌شود.

انتهای پیام/
نرم افزار موبایل ایلنا
ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز