خبرگزاری کار ایران

آغاز نمایشگاه کارنامه با یاد پرویز کلانتری

نمایشگاه کارنامه؛ مروری بر فرهنگ دیداری کودکان ایران با حضور معاون هنری وزارت ارشاد، مدیرکل هنرهای تجسمی، هنرمندان و علاقمندان عصر چهارشنبه پنجم خرداد ماه در موزه هنرهای معاصر تهران گشایش یافت.

به گزارش ایلنا؛ مجید ملانوروزی (مدیرکل هنرهای تجسمی و سرپرست موزه هنرهای معاصر تهران) در افتتاحیه این نمایشگاه گفت: فرهنگ ما فرهنگ شفاهی بوده و به این دلیل به آرشیو و مستندسازی چندان توجه نشده است. این بی‌توجهی به مستندسازی حتی درباره هنر انقلاب و آثار و هنرمندان آن هم دیده می‌شود.

ملانوروزی با اشاره به نمایشگاه کارنامه گفت: کارنامه نخستین نمایشگاه پژوهش محور و آرشیوی است که در موزه هنرهای معاصر تهران برگزار می‌شود و به‌طور عمومی 60 سال و به طور خاص 30 سال فرهنگ دیداری و تصویری کودکان را به نمایش گذاشته است. این نمایشگاه بر دوره 1330 تا 1360 تمرکز دارد که تأثیر جریان‌های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و تأثیر غرب و گروههای چپ را بر فرهنگ دیداری کودکان نشان می‌دهد و بعد که به انقلاب اسلامی می‌رسد. بنابراین نمایشگاه می‌تواند برای پژوهشگران حائز اهمیت زیادی باشد.

ملانوروزی با اشاره به توسعه تصویرگری ایران بعد از انقلاب اسلامی گفت: تصویرگری ایران امروز دارای هویت است و از سال 1368 که نخستین نمایشگاه تصویرگری بعد از انقلاب اسلامی برگزار شد درخشش هنرمندان تصویرگری را شاهد هستیم و فقط در چند رویداد و جشنواره بین المللی معتبر تصویرگری در این سال‌ها بیش از 50 تصویرگر ایرانی جوایز ارزشمندی دریافت کرده‌اند.

سرپرست موزه هنرهای معاصر تهران افزود: جایگاه امروز تصویرگری ایران مرهون خدمات هنرمندان و استادانی مانند فرشید مثقالی، نورالدین زرین کلک، زنده یاد پرویز کلانتری و هنرمندان دیگر است.

فرشید مثقالی (تصویرگر پیشکسوت و طراح گرافیک) در ادامه این مراسم گفت: ثبت و ضبط نکردن از نقاط ضعف فرهنگی ماست و ما درباره آثار و هنرمندان از گذشته اسناد و آثار را ثبت نکرده‌ایم و این نمایشگاه از این نظر که به ثبت آثار فرهنگ دیداری کودکان پرداخته ارزشمند است. ما از تخت جمشید که 2700 سال پیش ساخته شده اطلاعات چندانی نداریم و حتی نمی‌دانیم که چه کسی آن را ساخته است اما در کشورهای دیگر اطلاعات آثارشان را از گذشته ثبت کرده‌اند.

عباس مشهدی زاده (هنرمند و مدرس هنر) نیز در این مراسم خطاب به جوانان گفت: ضرورت دارد که فرهنگ گذشته خود را بشناسید و این نمایشگاه بخشی از تلاش ارزشمند هنرمندان ما در دهه‌های 1330 تا 1360 است که گنجینه‌ای را فراهم کرده است و نشان می‌دهد هنرمندان در آن دوره چه فعالیت‌هایی انجام داده‌اند.

مشهدی زاده افزود: ما سواد بصری و خواندن بصری نداریم و لازم است قدر این گنجینه‌های فرهنگی و تصویری را بدانیم. دوره‌ای که این نمایشگاه روایت می‌کند دارای اهمیت است و من که در آن دوره حضور داشتم در حال نوشتن درباره دهه 30 و دهه 40 هستم.

مشهدی زاده همچنین با آرزوی سلامتی برای عباس کیارستمی و از پرویز کلانتری که چند روز پیش از دنیا رفت یاد کرد.

علی بختیاری (یکی از کیوریتورهای نمایشگاه کارنامه) نیز در این مراسم گفت: این نخستین نمایشگاه مبتنی بر پژوهش و آرشیو است که تجربه مشترک ما را از یک دوره نشان می‌دهد و تأثیر جریان‌ها و مسائل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی را بر فرهنگ دیداری و تصویری کودکان بیان می‌کند.

در این مراسم همچنین به یاد پرویز کلانتری حاضران یک دقیقه سکوت کردند و نمایشگاه کارنامه گشایش یافت.

فرشید مثقالی، ابراهیم حقیقی، علی اکبر صادقی، غلامرضا نامی، عباس مشهدی زاده، فرح اصولی، گیزلا وارگا سینایی، لیلی گلستان، جاسم غضبانپور، محمد شیروانی؛ فیلم ساز، شیرین پرتوی، قدرت الله عاقلی و... از هنرمندان و فعالان هنری در این مراسم حضور داشتند.

علاقه مندان جهت بازدید از این نمایشگاه می‌توانند روزهای یکشنبه تا پنجشنبه هر هفته از ساعت 10 صبح تا 7 عصر، جمعه‌ها از ساعت 3تا 7 به جز شنبه‌ها و تعطیلات رسمی به موزه هنرهای معاصر تهران مراجعه کنند.

17

کد خبر : ۳۷۴۷۹۸